LAMAN WEB INTERAKSI GURU DAN PELAJAR

LAMAN BAHASA MELAYU INI DIWUJUDKAN SEBAGAI KEMUDAHAN GURU DAN PELAJAR BERINTERAKSI SERTA SEBAGAI PENGUKUHAN SITUASI PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN DI DALAM KELAS. SEMOGA PELAJAR KELAS 4K1, 4K2, DAN PELAJAR KELAS 5 SAINS SMK SERI LONDANG DAPAT MENGGUNAKAN BLOG INI SEBAGAI TEMPAT UNTUK MEMPERKASAKAN KEMAHIRAN BERBAHASA TERUTAMA MURID KELAS 5 SAINS BAKAL MENGHADAPI KERTAS BAHASA MELAYU (1103) SPM 2018 . SEMOGA ANDA SENTIASA CEMERLANG. SEBAGAI MAKLUMAN, SAYA SENTIASA MENAMBAH MENU BAHAN BAHASA DI SUDUT KANAN BLOG INI UNTUK MEMUDAHKAN PELAJAR MENCARI BAHAN BAHASA SAMA ADA BAHAN DARIPADA MEDIA MASSA SEPERTI AKHBAR-AKHBAR TEMPATAN, RUJUKAN KAMUS DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, RUJUKAN MAJALAH TERBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, KOLEKSI SOALAN-SOALAN PEPERIKSAAN SPM SEBENAR ,KOLEKSI SOALAN-SOALAN PERCUBAAN NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA. SEMOGA BAHAN-BAHAN BERKENAAN DAPAT MEMBANTU PELAJAR MENJALANKAN TUGASAN DAN SUMBER UNTUK MENDAPATKAN MAKLUMAT BAHASA. INSYA ALLAH SAYA AKAN SENTIASA BERUSAHA UNTUK MENJADIKAN BLOG INI KONDUSIF SEBAGAI MEDIA MAYA UNTUK PELAJAR BERJAYA MENGUASAI KEMAHIRAN BERBAHASA. DOAKAN SAYA SENTIASA SIHAT MENGENDALIKAN BLOG INI SEBAIK-BAIKNYA. AAMIIIIN. SAYA JUGA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PENGUNJUNG MAYA YANG SENTIASA MENGUNJUNGI BLOG LAMAN BAHASA MELAYU SPM INI. KEBERADAAN ANDA MEMOTIVASI SAYA UNTUK BERBAKTI KEPADA ANAK BANGSA SERTA MEMPERKASAKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGGSAAN, BAHASA JIWA BANGSA. SAYA MENGHARGAI SEKIRANYA ADA CADANGAN DARIPADA PENGUNJUNG TERUTAMA UNTUK MEMANTAP KEBERADAAN BLOG INI SEBAGAI SUMBER RUJUKAN BAHASA MELAYU.

Ahad, 16 April 2017

NOTA ANTOLOGI KOMSAS CINTA AHMAD MUTAWAKKIL ( PERBINCANGAN PADA HARI KHAMIS -20/4/2017)

CINTA AHMAD MUTAWAKKIL
(Zainal Rashid Ahmad)

Sinopsis
            Cerpen Cinta Ahmad Mutawakkil ( Zainal Rasyid Ahmad) telah menggunakan pendekatan sorot balik tentang kisah perjuangan Ahmad Mutawakkil dalam menzahirkan cintanya terhadap bangsa dan negara. Ahmad Mutawakkil yang parah ditembak telah memeranjatkan penduduk kampung yang ketika itu sedang berdoa seusai solat maghrib. Setelah menjelaskan keadaan Ahmad Mutawakkil yang parah, terkulai lalu pengsan, penulis mula mengimbas kembali kisah perjuangan anak muda tersebut bermula daripada perubahan sosioekonomi penduduk kampung kesan kehadiran Tuan Booth sekeluarga. Kehadiran mereka bukan sahaja berjaya meningkatkan ekonomi penduduk kampung, malahan Ahmad Mutawakkil membesar sebagai pemuda berilmu hasil bantuan anak Tuan Booth, Sandra. Dia bukan sahaja menjadi penyebar maklumat tentang hal ehwal semasa kepada masyarakat di kampungnya, malahan turut bekerja membaca dan menjawab surat-surat rahsia daripada Inggeris untuk kumpulan anti-Jepun.
Cerpen ini diteruskan lagi dengan Ahmad Mutawakkil menyampaikan khabar kepada penduduk kampung tentang pengeboman Hiroshima dan Nagasaki yang membawa kelegaan dan rasa syukur mereka. Ahmad Mutawakkil kemudiaannya digambarkan sebagai pemuda yang berjiwa pemimpin apabila dia dapat mempengaruhi penduduk kampung dengan pidatonya yang membangkitkan semangat patriotisme dalam jiwa mereka. Dalam masa yang sama Ahmad Mutawakkil berjaya mengajak penduduk kampung untuk menjalinkan silaturahim dengan Tuan Booth sekeluarga yang tidak pernah memusuhi masyarakat di situ. Cerpen ini juga dikembangkan dengan kisah hubungan antara Ahmad Mutawakkil dengan Sandra yang sering menjadi tanda tanya kepada penduduk di situ.
Plot dirumitkan lagi dengan situasi 16 Jun 1948 di Perak apabila darurat diisytiharkan kerana Parti Komunis Malaya mula menggila. Ahmad Mutawakkil tetap mengajak masyarakat kampungnya berjuang tanpa menghiraukan keselamatan dirinya walaupun pihak komunis telah memberi amaran kepadanya melalui Tuan Booth agar tidak menghasut orang kampung membenci komunis.

Kemuncaknya, Ahmad Mutawakkil berjaya meniupkan semangat perjuangan yang begitu mendalam dalam jiwa penduduk kampung melalui pidato citra merdeka dan kritikan terhadap bangsa Melayu yang sanggup diperalat Parti Komunis Malaya. Setelah ditemui oleh seorang budak lelaki yang tidak dikenali seusai majlis ceramah tersebut, Ahmad Mutawakkil pergi dan tidak pulang-pulang sehingga dia datang pada malam esoknya di surau kampung dalam keadaan berlumuran darah. Ahmad Mutawakkil terbunuh namun semangat perjuangannya terus membara dalam masyarakat kampung sama seperti mereka rindu akan kata-kata semangat anak muda itu “ Tanah Melayu pasti merdeka!”. Tuan Booth sekeluarga pulang ke England seminggu selepas Tanah Melayu merdeka namun rasa cinta yang mendalam Sandra terhadap Ahmad Mutawakkil telah membawa dia pulang ke kampung tersebut untuk meneruskan kehidupannya di situ. 

Tema
Cerpen Cinta Ahmad Mutawakkil (Zainal Rasyid Ahmad) memaparkan tema perjuangan menentang penjajah. Ahmad Mutawakkil yang merupakan watak utama dalam cerpen ini telah menzahirkan cintanya terhadap bangsa dan negara melalui perjuangan menentang penjajah Inggeris, Jepun dan Komunis. Ahmad Mutawakkil telah menggunakan penguasaan ilmunya dalam menjadi penyebar maklumat tentang penjajah kepada mesyarakat di kampungnya. Sejak usia belasan tahun lagi, Ahmad Mutawakkil telah menonjolkan dirinya sebagai seorang pemimpin muda yang berpengaruh. Hal ini dibuktikan melalui pidato- pidato yang disampaikan kepada masyarakat kampung untuk meniupkan semangat patriotisme dalam diri setiap ahli masyarakat. Ahmad Mutawakkil merupakan seorang pemuda yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi sehinggakan tidak sanggup menerima sebarang pujian selagi Tanah Melayu belum merdeka. Dia sanggup menggadaikan nyawanya untuk menentang komunis dan akhirnya dia terbunuh sebelum mengecap kemerdekaan Tanah Melayu. Perjuangan dan pengorbanannya terus diingati oleh masyarakat kampungnya sama seperti mereka mengingati kata-kata anak muda itu “Tanah Melayu pasti merdeka!”.
Atau

Kegigihan dan keberanian seorang pemuda berkorban nyawa untuk mendapatkan kemerdekaan tanah air.
 - Contohnya - Ahamad Mutawakkil seorang yang berani menyampaikan maklumat kepada masyarakat agar berani menuntut kemerdekaan daripada penjajah serta menentang ideologi komunis.

C. PERSOALAN:
Persoalan
   1.   Persoalan perubahan sosioekonomi masyarakat kampung
  Contoh: Kedatangan Tuan Booth dan keluarga telah merubah sosioekonomi masyarakat      kampung apabila beliau telah mengupah beratus-ratus buruh termasuk penduduk
   kampung sendiri untuk meneroka belukar bagi meluaskan penanaman getah. (m/s 40)

2. Persoalan kepentingan sikap berdikari dalam kehidupan
    Contoh: Ahmad Mutawakkil belajar berdikari setelah kematian bapanya, Wan Sadir 
    dengan cara bekerja dengan orang putih. (m/s 41)

   3.   Persoalan kesan kedatangan penjajah
  Contoh:Kedatangan penjajah yang membawa kepada serangan telah menyebabkan              seluruh ketenangan hidup masyarakat kampung hilang. (m/s 42)

4.   Persoalan tanggungjawab seorang pemimpin
  Contoh: Imam Ngah Deraman bergegas meninggalkan surau selepas solat isyak untuk        mencari Ahmad Mutawakkil yang kehilangan tempat menumpang nasib setelah pemergian  Tuan Booth sekeluarga akibat kedatangan Jepun dan mengambil Ahmad Mutawakkil            sebagai anak angkatnya.(m/s 43)

   5. Persoalan kepentingan menguasi ilmu dalam kehidupan
 Contoh: Ahmad Mutawakkil menjadi tempat penduduk kampung mendapatkan   
  maklumat tentang hal ehwal semasa kerana dia boleh menulis dan bercakap  
  dalam bahasa Inggeris. (m/s 44)

   6.  Persoalan semangat patriotisme dalam perjuangan mendapatkan kemerdekaan
       Contoh: Ahmad Mutawakkil menyeru ahli masyarakat agar mengikis tabiat buruk,  berjuang   mengubah sikap dan pandangan sempit bangsa Melayu untuk merdeka. (m/s 50)

  7.   Persoalan kasih sayang sesama ahli keluarga. Contohnya, Tuan Booth 
   bertindak membawa semua ahli keluarganya berpindah semasa penjajahan Jepun      kerana  beliau menyayangi keluarganya.

   8.  Ketabahan menghadapi kesukaran hidup semasa peperangan. Contohnya,
   penduduk kampung sentiasa tabah dan sabar ketika menghadapi kesusahan   
   hidup semasa penjajahan Jepun dan keganasan komunis.

9. Kerjasama yang erat dalam kalangan masyarakat. Contohnya, penduduk kampung  
    bersatu membentuk tiga kumpulan untuk mencari Ahamad yang hilang.

10.Kekejaman dan kezaliman pihak penjajah terhadap masyarakat. Contohnya,
       pengganas menyerang banglo Tuan Booth dan membunuh lima penghuni di banglo
       itu.


D. WATAK DAN PERWATAKAN:

1. Ahmad Mutawakkil:
a.  berusia 25 tahun ketika meninggal dunia kerana ditembak komunis.
b.  anak tunggal Wak Sadir dan menjadi yatim piatu apabila bapanya meninggal dunia.
c.  pintar - boleh membaca dan menulis bahasa Inggeris yang diajar Imam Ngah
     Deraman.
d.  patriotisme - berjuang menyedarkan rakyat untuk menentang komunis dan penjajah.
e.  bijak merancang masa depan - belajar membaca dan menulis bahasa Inggeris
     daripada Sandra ketika tinggal di rumah Tuan Booth selama 3 tahun.
f.  petah berpidato - selalu berpidato kepada penduduk kampung untuk menyedarkan
    mereka supaya menentang komunis dan penjajah.
g. berani - berani bersuara menyatakan pendapatnya kepada rakyat supaya menentang
    komunis dan penjajah walaupun dinasihati oleh Tuan Booth supaya
    menghentikannya.
h. Sanggup berkorban - sanggup berkorban nyawa untuk mendapatkan kemerdekaan
    tanah air daripada penjajah serta menentang keganasan komunis.
i.  sangat berpengaruh - beliau dihormati dan dipilih sebagai pemimpin nombor dua
    partinya.
j.  menghargai jasa - beliau menghargai jasa Tuan Booth yang telah memeliharanya
    dengan menghadiri majlis yang dibuat oleh Tuan Booth di banglonya.

2. Tuan Booth:
a. pengurus ladang dan majikan kepada beratus-ratus orang buruh di ladang getahnya.
b. mesra - mudah tersenyum apabila bertemu dengan penduduk kampung.
c. baik hati - menjemput pasangan pengantin di kampung itu datang ke banglonya
    untuk diraikan serta sanggup memelihara Ahmad di banglonya.
d. peramah - suka bersembang dan bergaul dengan penduduk di surau pada waktu
    petang.
e. penyayang - membawa keluarganya yang disayangi berpindah ketika Jepun menyerang.

3. Sandra:
a. anak Tuan Booth yang fasih berbahasa Inggeris.
b. baik hati - mengajarkan Ahamad menulis dan membaca Inggeris.
c. penyayang - amat menyayangi Ahamad dan beliau menangis apabila Ahamad dilaporkan hilang.
d. setia - balik semula ke banglo bapanya selepas merdeka serta mengajar anak-anak kampung itu menulis dan membaca kerana terkenang cintanya kepada Ahamad.E. LATAR:

1. Latar Tempat:

a.   surau kampung - Ahmad balik dalam keadaan cedera parah di surau itu pada waktu
      selepas maghrib. Di surau itu dia meninggal dunia kerana ditembak oleh komunis.

b.   Banglo Tuan Booth - Tuan Booth tinggal di banglo estet itu bersama keluarganya.
      Di  situ juga 5 orang dibunuh oleh komunis.

c.   Estet Ephill dan Estet Sungai Siput - komunis membunuh 3 orang pengurus estet
      berbangsa Inggeris.

d.   bandar - Ahamad bekerja di bandar sebagai pembaca dan penulis surat Inggeris  
      kepada penentang Jepun.

e.  Tanah Estet Tuan Booth - tempat 15 keluarga buruh dari India tinggal dan bekerja di
     estet itu.

f.   Laman estet Tuan Booth - Komunis melepaskan tembakan ke udara untuk menakut-
     nakutkan orang kampung daripada menentang mereka.

g.   England - Tuan Booth dan keluarganya pulang ke England selepas seminggu
      Tanah Melayu mencapai kemerdekaan.

2. Latar Masa:

a. pertengahan tahun 30-an - Tuan Booth datang ke kampung itu dan membuka estet
    getah serta menggaji ratusan buruh.

b.  waktu pagi - 5 orang komunis memasuki banglo tuan Booth dan mendesaknya
     supaya menasihati Ahamad agar tidak menghasut rakyat menentang komunis.

c.   waktu petang - tuan Booth selalu pergi ke surau untuk bersembang dengan
      penduduk kampung.

d.   waktu malam - Ahamad selalu menyampaikan pidato untuk menyedarkan rakyat
      supaya menuntut kemerdekaan.

-e.  tahun 1941 - tentera Jepun menjajah Tanah Melayu dan Tuan Booth keluar dari
      banglonya untuk menyelamatkan diri.

f.   Malam Jumaat - Ahmad melangkah lemah kerana kecederaan ke surau
     kampungnya. Dia meninggal dunia pada malam itu kerana ditembak komunis.

g.   31 ogos 1957 - penduduk kampung mengadakan majlis doa kesyukuran kerana  
      kemerdekaan negara dan mengadakan tahlil untuk Ahmad.

h.   seminggu selepas merdeka - tuan Booth balik ke England.

i.    31 Ogos 1958 - Sandra balik semula ke banglo bapanya kerana dia terkenang akan
      cintanya kepada Ahamad.

3. Latar Masyarakat:

a.   masyarakat yang mempunyai semangat patriotisme yang tinggi - Ahamad memberi
      pidato kepada penduduk kampung supaya bangun menentang penjajah dan   
      komunis.

b.   masyarakat Melayu - tinggal di kawasan pedalaman sejak 3 generasi yang lalu
      dengan berkebun dan bersawah padi.

c.    masyarakat yang bersatu padu - orang kampung membentuk 3 kumpulan untuk
       bersama-sama mencari Ahamad yang hilang.

d.    masyarakat yang menjadi mangsa keganasan - Ahmad, 5 orang penghuni bunglo
       dan 3 orang pengurus estet berbangsa Inggeris menjadi mangsa keganasan  
       komunis.

e.    Masyarakat penjajah yang bertindak mengaut keuntungan - Tuan Booth membuka
       ladang getah di Tanah Melayu untuk mengaut keuntungan.

f.     Kumpulan komunis - kumpulan ini bertindak ganas dan kejam membunuh ramai
       mangsa termasuk Ahamad.


F. BAHASA:

1. bahasa Arab - solat maghrib/ Alhamdulillah/ syahadah
2. bahasa slanga/ bahasa pasar - "Gua tau...lu... Kasi tau sama ....."
3. Repitasi/ pengulangan - Hati Melayu tak reti bermusuh, hati Melayu penuh dengan
    persahabatan.
4. Personafikasi - ...ketenangan merayap ke seluruh negara...../ diratah atau dirobek
    peluru.
5. Simile - Sawah pula, laksana lautan emas.....
6. Metafora - garisan perang/ bola matanya/ sayap parti
7. Sinkope - tak, tu, dulu, tau
8. peribahasa - anak angkatnya, minta diri, tangan kosong

G. NILAI:

1. kasih sayang - Tuan Booth membawa semua keluarganya keluar dari bunglonya
    seminggu sebelum Jepun menjajah.

2. patriotisme - Ahamad berjuang meniupkan semangat mendapatkan kemerdekaan
    kepada penduduk kampungnya dan menentang kekejaman komunis.

3. keberanian - Ahamad berani bersuara dengan lantang dalam pidatonya mengajak
    penduduk kampung memperjuangkan kemerdekaan daripada penjajah.

4. ketabahan - Ahamad tabah berdepan dengan pelbagai cabaran dalam
    perjuangannya menuntuk kemerdekaan negara.

5. kebijaksanaan - Ahmad bijak mengambil peluang belajar dan menulis bahasa
    Inggeris daripada Sandra ketika tinggal di banglo Tuan Booth.

6. tanggungjawab - Imam Ngah Deraman bertanggungjawab menjadikan Ahamad
    sebagai anak angkat setelah Ahamad menjadi yatim piatu.

7. kerjasama - penduduk kampung dan tuan Booth membentuk 3 kumpulan untuk
    bekerjasama mencari Ahamad yang hilang ditangkap komunis.

8. hormat-menghormati - Tuan Booth amat menghormati penduduk kampung dan selalu
    ke surau untuk berbual-bual dengan penduduk.

9. mengenang jasa - Ahamad mengenang jasa tuan Booth yang pernah memeliharanya
    dengan menghadiri majlis yang dibuat oleh tuan Booth di banglonya.


H. PENGAJARAN:

1. Kita hendaklah berani dalam melakukan sesuatu tindakan yang baik - Ahamad berani
    bersuara lantang mengajak penduduk supaya berjuang mendapatkan kemerdekaan.

2. Kita mestilah mempunyai semangat patriotisme - Ahamad mengajak penduduk
     kampungnya supaya berusaha mendapatkan kemerdekaan tanah air daripada
     penjajah.

3. Kita mestilah bekerjasama dan saling membantu - penduduk kampung dan tuan
    Booth bekerjasama untuk mencari Ahamad yang hilang kerana ditangkap komunis.

4. Kita mestilah mengenang budi - Ahamad mengenang budi tuan Booth yang pernah  
    memeliharanya dengan menghadiri majlis tuan Booth di banglonya.

5. Kita mestilah menyayangi keluarga kita - tuan Booth membawa keluarganya
    berpindah sebelun Jepun menjajah kampung itu.

6. Kita mestilah mengambil peluang untuk membaiki diri - Ahamad mengambil peluang
    untuk belajar menulis dan bercakap Inggeris daripada Sandra ketika tinggal di banglo
    tuan Booth.

 Terima kasih atas ingatan salah seorang pelajar pagi tadi berkaitan pembentangan tajuk  komsas antologi di atas. Saya pun terlupa berkaitan ketetapan tajuk yang dibuat pada hari    Rabu lepas.
Tiada ulasan: