Khamis, 25 Ogos 2022

JERAYAWARA SOALAN PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM BAHASA MELAYU KERTAS 2 NEGERI KEDAH 2021. SOALAN 3 PENYUNTINGAN.

 

Jerayawara Soalan Peperiksaan Percubaan SPM Negeri Kedah 2021. Diharapkan pelajar akan lebih memahami dan bersedia untuk menghadapi kertas Bahasa Melayu 2 SPM KSSM. 

BAHAGIAN A : SISTEM DAN APLIKASI BAHASA

 

Soalan 3, Penyuntingan

Petikan di bawah mengandungi  11 kesalahan bahasa. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. Anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada 11 kesalahan yang terdapat dalam petikan.

 

Filem bukan sekadar alat hiburan semata-mata tetapi berperanan kuat dalam binaan bangsa yang baik dan halus budi perketinya akan mampu mengurangkan amarah dan gelojak kebencian bersarang di hati. Hal ini sepatutnya menjadi panduan pada masyarakat bagi mengelakkan situasi yang lebih buruk disebabkan oleh kominikasi yang salah serta ungkapan dan panggilan yang tidak sepatutnya diucapkan kepada seseorang sama ada dikenali atau tidak. Mutahir ini, ramai orang mengabaikan keadah berbahasa yang betul dan bersusila sama ada dalam bentuk lisan, tulisan atau pun tutur bicara.  Kewujudan media sosial secara atas talian pada masa kini telah menjadi medan berkomonikasi secara jelik apabila ungkapan dan tulisan keji semakin hari makin berleluasa tanpa batas yang boleh menjemput permusuhan.

 

Dipetik dan diubah suai daripada

Kesantunan Berbahasa dalam Filem P. Ramlee

Oleh Nazrin Hussein, Pelita Bahasa, Bil 1/2021,

Dewan Bahasa dan Pustaka.

 

( 11 markah )

 

Jawapan:-

Bil

Kesalahan

Pembetulan

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

11

 

 

 

Tiada ulasan: