Ahad, 22 Julai 2018

CONTOH JAWAPAN KARANGAN BERPANDU SPM ULANGAN JUN 2018





CARA MENGGUNAKAN JADUAL PENGEMBANGAN IDEA PERENGGAN PENGENALAN, PERENGGAN ISI DAN PERENGGAN PENUTUP UNTUK MENGHASILKAN KARANGAN CEMERLANG. 

PELAJAR JUGA PERLU BANYAK MEMBACA DAN MENCARI MAKLUMAT BERKAITAN TAJUK KARANGAN DARIPADA PELBAGAI SUMBER UNTUK MENGHASILKAN KARANGAN.

PELAJAR JUGA PERLU BANYAK MEMBUAT LATIHAN DAN MENGUASAI SEMUA ASPEK KEMAHIRAN MENGARANG SAMA ADA KEMAHIRAN TATABAHASA, KEMAHIRAN EJAAN, KEMAHIRAN MENGGUNAKAN PENANDA WACANA, KEMAHIRAN BINAAN AYAT, KEMAHIRAN MENGAPLIKASI UNSUR KBAT DALAM KARANGAN, PENGUASAAN KOSA KATA ( ISTILAH MENARIK), PENGUASAAN FRASA MENARIK (FM), DAN PERLU KREATIF DAN KRITIS. 

INGAT, MENGARANG BUKAN MUDAH, TETAPI ALAH BISA TEGAL BIASA, PELAJAR YANG RAJIN DAN BERUSAHA AKAN BERJAYA.

PERKARA
PENERANGAN
PENGENALAN JENIS BERITA
TAIPING: Seramai 31 orang pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Taiping dikejarkan ke hospital malam tadi dipercayai keracunan makanan selepas menjamah juadah soto.
AYAT RANGSANGAN  1
Berita berkaitan keracunan makanan sering menjadi liputan sensasi di media cetak seperti surat khabar dan juga media elektronik seperti televisyen dan radio.
AYAT RANGSANGAN  2
Namun begitu, berita sensasi berkaitan isu keracunan makanan terus menjadi polemik dalam kalangan masyarakat tempatan akibat kekerapan berlakunya kes berkenaan.
AYAT RANGSANGAN  3
Kenapa kejadian seperti ini terus berlaku, sedangkan kawalan pihak berkuasa terhadap pembekal makanan di sekolah sering diawasi dan dipantau dengan teliti oleh pihak Kementerian Kesihatan dan juga pihak Kementerian Pelajaran Malaysia.
AYAT RANGSANGAN 4
Begitu juga kawalan pihak Kementerian Kesihatan dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) amat ketat dan serbuan dan pemeriksaan ke premis-premis makana kerap diadakan.
FRASA MENARIK
Oleh sebab itu pihak berkuasa perlu bertindak dengan lebih agresif tetapi dengan tindakan berkenaan perlu dilakukan dengan berhati-hati ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tidak putus dan tepung tidak berterabur agar  masalah berkenaan dapat diselesaikan dengan baik.
UNSUR KBAT
Sekiranya, langkah-langkah proaktif tidak dijalanlan untuk membanteras masalah keracunan makanan ini , sudah pasti kejadian yang lebih menakutkan akan berlaku seperti berlalunya kehilangan nyawa dalam kalangan pelajar dan pengguna kerana pabila sudah terhantuk baru tergadah sudah tidak berguna lagi.
AYAT ARAHAN
Persoalannya, apakah punca kes keracunan makanan dalam kalangan masyarakat yang sering menggusarkan kalangan masyarakat Malaysia?


TEMA KECIL/ KATA KUNCI ISI
Sebagai permulaan saya akan cuba menghuraikan isi pertama dengan menggunakan pemikiran pelajar berminda kelas pertama dengan kata kunci, makanan dimasak tidak sempurna merupakan punca berlakunya kes keracunan makanan.
AYAT HURAIAN 1
Seyogia, pengusaha premis makanan perlu bertanggungjawab dengan memastikan makanan yang disajikan kepada pihak pengguna perlu dimasak dengan sempurna kerana makanan tidak dimasak dengan sempurna merupakan punca keracunan makanan di premis makanan dan dewan makan sekolah berasrama sama ada sekolah persedirian mahupun sekolah dikelola oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
AYAT HURAIAN 2
Kebiasaannya penyedia makanan yang tidak bertanggungjawab memasak makanan tidak mengikut prosedur penyediaan makanan yang sepatutnya seperti memasak makanan dengan kadar segera dan makanan disediakan tidak dimasak secara sempurna dan ini akan memudahkan makanan tercemar oleh bakteria, seperti salmonella atau Escherichia coli (E. coli), atau virus, seperti norovirus yang dikesan sebagai punca berkakunya keracunan makanan di Malaysia.
AYAT HURAIAN 3
Sekiranya, penyediaan makanan oleh pembekal makanan tidak mengikut prosidur dan menyediakan makanan yang tidak masak kepada pelanggan atau pelajar, sudah pasti bakteria, seperti cholera, salmonella atau Escherichia coli (E. coli), atau virus, seperti norovirus akan aktif dalam bahan makanan srta mencemarkan makanan dan menyebabkan berlakunya keracunan makanan.
AYAT CONTOH
Sebagai contoh, kes keracunan pelajar di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Taiping merupakan antara salah satu contoh akibat penyediaan makanan yang tidak selamat di premis sekolah berasrama di Malaysia.
UNSUR KBAT
Jika penyediaan makanan oleh pembekal makanan dilakukan mengikut prosedur yang ditetapkan oleh pihak yang bertanggungjawab, sudah pasti kes keracunan makanan seperti di atas tidak akan berlaku dan keselamatan dan nyawa pelajar tidak akan terancam.
FRASA MENARIK
Oleh sebab itu, penyedia atau pembekal makanan perlu sentiasa berwaspada dan menyediakan makanan bermasak secara sempurna kepada pelanggan atau pelajar asrama agar pisang tidak berbuah dua kali.
AYAT  PENEGAS
Kesimpulannya, boleh disimpulkan makanan dimasak tidak sempurna merupakan punca karacunan berlaku di negara Malaysia.


TEMA KECIL/ KATA KUNCI ISI
Seterusnya, saya akan meneruskan huraian saya dengan kata kunci tidak menjaga kebersihan ketika proses menyediakan makanan merupakan punca keracunan makanan berlaku di premis penyediaan makanan.
AYAT HURAIAN 1
Peribahasa Melayu ada mengatakan jika tiada angin masakan pokok bergoyang dan peribahasa berkenaan amat sesuai dengan perbincangan di atas kerana sekiranya kes keracunan makanan tidak berlaku,  sudah pasti berita sensasi ini tidak dipaparkan  di dada akhbar dan juga  di siarkan di corong-corong radio serta  televisyen secara berleluasa 
AYAT HURAIAN 2
Seyogia,  pihak berkuasa perlu sentiasa memantau kes ini daripada  tempat penyediaan makanan, sama ada di gerai makanan mahupun di tempat penyediaan makanan di dewan makan asrama sekolah berasrama kerana pencemaran makanan pada awalnya bermula di tempat berkenaan.
AYAT HURAIAN 3
Bahkan juga, kebersihan makanan bukan sahaja bermula di tempat penyediaan bahan makanan, malah semasa bahan makanan diproses atau dimasak, dan juga setelah makanan diproses iaitu ketika makanan berkenaan disajikan kepada pengguna.
AYAT CONTOH
Sebagai contoh, bahan makanan yang hendak dimasak seperti daging, atau ayam perlu dibekukan dalam peti ais di bawah 5 darjah celcius dan tidak boleh dibiarkan di luar sebelum diproses dalam tempoh yang panjang untuk mengelakkan pencemaran bakteria seperti E-Coli, cholera, dan listeria.
UNSUR KBAT
Seyogia, jika pembekal makanan melepasi tahap kebersihan semasa proses penyediaan bahan makanan, dan juga semasa proses memasak makanan dengan mengutamakan kebersihan setiap peralatan memasak, sudah pasti keracunan makanan dapat dielakkan.
UNSUR KBAT 2
Sebaliknya, jika pembekal makanan tidak mengikut prosedur kebersihan semasa menyediakan makanan, sudah pasti kes keracunan makanan akan terus berleluasa dan melanda negara dan akibatnya pengguna akan mengalami penderitaan dan mungkin akan kehilangan nyawa.
FRASA MENARIK
Oleh sebab itu, pembekal dan penyediaan makanan perlu sentiasa berhati-hati kerana sudah terhantuk baru terngadah sudah tidak berguna lagi.
AYAT  PENEGAS
Tegasnya, proses menyediakan makanan merupakan punca keracunan makanan berlaku di premis penyediaan makanan.



TEMA KECIL/ KATA KUNCI ISI
Seterusnya, huraian saya selanjutnya merujuk kepada kata kunci makanan yang terdedah merupakan punca keracunan berlaku.
AYAT HURAIAN 1
Sebagaimana kita sedia maklum, proses terakhir sebelum pengguna menikmati makanan yang bersih adalah dengan cara pengusaha mengelakkan makanan yang disediakan daripada tercemar oleh serangga dan haiwan perosak.
AYAT HURAIAN 2
Hal ini demikian berlaku kerana serangga perosak seperti lalat membawa penyakit seperti disentri, thypoid, kolera dan diare yang ada kaitan dengan masalah pembuangan air besar tanpa kawalan.
AYAT HURAIAN 3
Bahkan juga, pencemaran oleh haiwan perosak seperti tikus juga amat menakutkan kerana melalui kencing tikus berlakunya penyakit Leptospirosis dan kebanyakan pesakit menunjukkan simptom demam kuning (jaundis) dan demam panas berlarutan sehingga membawa kepada kematian.
AYAT HURAIAN 4
Selain itu, lipas juga antara serangga membawa penyakit akibat keracunan makanan, namun lipas bukanlah haiwan berbahaya yang boleh menyebarkan peyakit yang boleh membawa kematian kepada manusia seperti lalat dan tikus.
AYAT CONTOH
Seyogia, pengusaha makanan di premis makanan perlu menutup makanan sebelum dimakan oleh pengguna supaya pengguna tidak mengakami keracunan makanan.
UNSUR KBAT
Jika pihak pengusaha dan penyedia makanan menutup makanan di premis mereka, sudah pasti haiwan perosak yang menjijikkan tersebut tidak mengurung dan menyentuh makanan sehingga makanan berkenaan tercemar dan memudaratkan pengguna.
FRASA MENARIK
Sebelum nasi menjadi bubur, pihak pengusaha makanan perlu memastikan makanan yang disediakan di premis mereka sentiasa tertutup.
AYAT  PENEGAS
Sudah terang lagi bersuluh, makanan yang terdedah merupakan punca keracunan berlaku kalangan masyarakat Malaysia.


PERKARA
PENERANGAN
AYAT PENYIMPUL
Sebagai menggulung huraian saya di atas jelaslah bahawa terdapat beberapa sebab utama kenapa berlakunya keracunan makanan di Malaysia.
AYAT CADANGAN
Antara punca keracunan makan berlaku antaranya adalah kerana makanan tidak dimasak dengan sempurna, tidak menjaga kebersihan ketika proses penyediaan makanan dan juga makanan terdedah semasa penyajian makanan.
AYAT CADANGAN TAMBAHAN TIADA DALAM PERENGGAN DIBINCANGKAN
Bahkan juga, keracunan berlaku kerana pengusaha premis makanan tidak menggunakan perlatan yang bersih semasa proses penyediaan makanan serta semasa proses
AYAT HURAIAN MENGAPA
CADANGAN DIUTARAKAN
Seyogia, pengusaha makanan sepatutnya tidak mengejar keuntungan semata-mata tetapi mereka juga perlu memastikan makanan yang mereka sediakan tidak tercemar sehingga boleh memudaratkan keselamatan dan kesihatan pengguna.
UNSUR KBAT
Jika, pengusaha makanan tidak mengubah sikap  negatif mereka,  sudah pasti kes keracunan akan berterusan tanpa sempadan dan kos untuk merawat pesakit akan meningkat dan akan membimbangkan masyarakat.
FRASA MENARIK
Oleh sebab itu, sebagai pengusaha makanan yang bertanggungjawab, mereka perlu memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan atau pengguna kerana hidup kayu berbuah, hidup manusia biarlah berjasa.
AYAT HARAPAN
Kesimpulannya, pengusaha premis makanan perlu mengutamakan kebersihan makanan yang disediakan oleh mereka supaya keracunan makanan dapat dielakkan dan pengguna akan meyakini perkhidmatan mereka.   Berkhidmat untuk bangsa, masyarakat dan negara.




Tiada ulasan: