Soalan 1: Rumusan
[30 markah]
Baca petikan berikut dengan teliti, kemudian buat rumusan
tentang manfaat-manfaat sarapan dan punca-punca
masyarakat tidak mengambil sarapan. Panjangnya rumusan hendaklah tidak
melebihi 120 patah perkataan.
Pengambilan sarapan ialah amalan rutin bagi
sesetengah orang. Amalan ini dilakukan pada setiap pagi dan sebelum memulakan
sesuatu urusan seperti belajar atau bekerja. Namun begitu, bagi sesetengah
orang, bersarapan bukanlah satu kewajipan dalam kehidupan mereka. Ramai yang
tidak mengetahui bahawa pengambilan sarapan merupakan pemula aktif bagi
metabolisme untuk membantu membakar kalori sepanjang hari. Tinjauan Pemakanan
Dewasa Malaysia melaporkan, golongan dewasa berusia antara 18 hingga 39 tahun
tidak gemar mengambil sarapan berbanding makan tengah hari dan malam.
Pengambilan sarapan secara tidak langsung dapat membekalkan
tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh badan untuk melakukan urusan seharian
selain membantu seseorang untuk fokus di tempat kerja atau sekolah. Oleh hal
yang demikian, sarapan tidak sepatutnya dipandang ringan oleh setiap individu.
Masyarakat tidak menyedari bahawa terdapat banyak impak negatif sekiranya
mengabaikan sarapan. Orang yang tidak bersarapan berasa lebih lapar dan
cenderung untuk makan dalam kuantiti yang banyak pada waktu makan seterusnya. Sesetengah
masyarakat berpendapat bahawa makanan alternatif seperti madu dan minyak zaitun
boleh diambil ketika sarapan kerana makanan tersebut dapat membekalkan tenaga
kepada pengambilnya.
Banyak kajian mendapati bahawa sarapan mampu meningkatkan
ingatan dan tumpuan seseorang, malahan dapat menurunkan tahap kolesterol jahat,
iaitu lipoprotein berketumpatan rendah di dalam darah. Kolesterol ini amat
membahayakan kesihatan diri kerana boleh menyebabkan pemendakan lemak dan
menyempitkan salur darah. Selain itu, pengambilan sarapan juga dapat
mengurangkan risiko penyakit kronik. Oleh hal yang demikian, mereka yang
mengabaikan sarapan boleh membawa kepada risiko mendapat penyakit berbahaya.
Waktu yang paling optimum untuk mengambil sarapan adalah
antara 30 minit hingga dua jam selepas terjaga daripada tidur. Pengambilan
sarapan mampu membantu individu yang mahu menurunkan berat badan. Makanan yana
tinggi seratnya boleh mengenyangkan dalam tempoh yang lama dan mengurangkan
selera makan. Mereka yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi dalam darah
disarankan mengambil sarapan supaya metabolisme badan dan komposisi kolesterol
di dalam darah dapat dioptimumkan. Kesimpulannya, masyarakat yang mementingkan
kesihatan perlu mengutamakan pengambilan sarapan pada setiap hari. Antara
sajian sarapan yang disyorkan oleh pakar pemakanan ialah makanan yang sihat,
seimbang dan lengkap dengan kandungan karbohidrat, protein, lemak serta
sayur-sayuran.setiap hari. Antara sajian sarapan yang disyorkan oleh pakar
pemakanan ialah makanan yang sihat, seimbang dan lengkap dengan kandungan
karbohidrat, protein, lemak serta sayur-sayuran.
Dipetik dan diubah suai daripada 'Sarapan
CegahPenyakit' oleh Mohd. Faizal Mat Salleh,
Dewan Kosmik, Bil 9 / 2018
Soalan 2 :
Pemahaman
Soalan 2 (a)
— Petikan Umum
Berdasarkan
petikan Soalan I di atas, jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan
ayat anda sendiri.
(i)
Berikan maksud rangkai kata amalan rutin. [2
markah
(ii). Pengarang
ada mengemukakan beberapa kesan sekiranya masyarakat tidak
mengambil sarapan.
Nyatakan kesan-kesan tersebut.
[3 markah]
iii)
(iii) Pakar pemakanan ada menyatakan bahawa sarapan ialah
sajian
awal perlu diambil pada
setiap hari.
Pada
pendapat anda, apakah peranan ibu bapa dalam menggalakkan pengambilan sarapan
dalam kalangan ahli keluarga?
[3 markah ]
SKEMA
JAWAPAN RUMUSAN:-
Pendahuluan:
[2 markah]
1. Rumusan membincangkan
faedah-faedah/kelebihan/kebaikan sarapan dan punca-punca masyarakat tidak
mengambil sarapan.
2. Petikan membincangkan
faedah-faedah/keebihan/kebaikan/
kepentingan sarapan dalam kalangan masyarakat.
ISI TERSURAT – MANFAAT -MANFAAT SARAPAN
1. pemula
aktif bagi metabolisme untuk membantu membakar kalori sepanjang
hari.
2. dapat
membekalkan tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh badan
3. membantu
seseorang untuk fokus di tempat kerja atau sekolah.
4. mampu
meningkatkan ingatan dan tumpuan seseorang,
5. dapat
menurunkan tahap kolesterol jahat, iaitu lipoprotein berketumpatan
rendah di dalam darah
6. juga
dapat mengurangkan risiko penyakit kronik
7. mampu
menıbantu individu yang mahu menurunkan berat badan.
8. metabolisme
badan dan komposisi kolesterol di dalam darah dapat
dioptimumkan
ISI TERSIRAT- PUNCA-PUNCA MASYARAKAT TIDAK MENGAMBIL SARAPAN
1. Kesuntukan
masa untuk menyediakan /makan sarapan
2. Budaya masyarakat yang tidak mengamalkan pengambilan
sarapan
3. Ibu bapa tidak menitikberatkan sarapan dalam keluarga
4. Tidak mengetahui /tiada ilmu tentang kepentingan sarapan
5. Amalan diet yang tidak sihat yang tidak memerlukan sarapan
6. Amalan bangun lewat
Kesimpulan:
[2 markah]
Setiap anggota masyarakat haruslah memastikan pengambilan sarapan agar
melahirkan masyarakat Malaysia yang sihat dan produktif.
KESIMPULAN:
Semua ahli
masyarakat perlulah menitikberatkan pengambilan sarapan agar menjamin kesihatan
diri dan kehidupan yang berkualiti. [2 markah]
Soalan 2 (a)
— Petikan Umum
Berdasarkan
petikan Soalan 1 di atas, jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan
ayat anda sendiri.
(i)
Berikan maksud rangkai kata amalan rutin. [2 markah]
- perbuatan/perlakuan biasa [2 m ]
- perbuatan/perlakuan rutin [1 m]
- amalan biasa [1 m]
(ii)
Pengarang ada mengemukakan beberapa kesan sekiranya masyarakat tidak mengambil
sarapan.
Nyatakan
kesan-kesan tersebut.
[3 markah]
- Orang
yang tidak bersarapan berasa lebih lapar dan cenderung untuk makan
dalam kuantiti yang banyak pada waktu makan
seterusnnya
- boleh
membawa kepada risiko mendapat penyakit berbahaya.
(iii)
Pakar pemakanan ada menyatakan bahawa sarapan ialah sajian
awal perlu diambil pada setiap hari.
Pada
pendapat anda, apakah peranan ibu bapa dalam menggalakkan pengambilan sarapan
dalam kalangan ahli keluarga? [4 markah]
- ibu bapa
perlu menyediakan sarapan untuk ahli keluarga
- ibu bapa
bersarapan bersama-sama anak-anak sebelum memulakan tugas
harian.
- ibu bapa
menerangkan kepentingan bersarapan kepada ahli keluarga
- ibu bapa
membekalkan sarapan kepada anak-anak yang masih bersekolah
- ibu bapa
mempelbagaikan menu sarapan yang berkhasiat
- ibu bapa
bersama-sama dengan anak-anak menyediakan sarapan
Contoh
rumusan lengkap:
Rumusan membincangkan kebaikan-kebaikan
sarapan dan punca-punca masyarakat tidak mengambil sarapan. √ P2
Antara kebaikan sarapan ialah sebagai pemula aktif
bagi metabolisme untuk membantu membakar kalori sepanjang hari.√ S2
Selain itu, dapat membekalkan tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh
badan √S2 serta membantu sesorang untuk fokus di tempat kerja atau
sekolah.√S2 Seterusnya, sarapan juga mampu meningkatkan daya
ingatan dan tumpuan seseorang √2 dan dapat menurunkan tahap
kolesterol jahat iaitu lipoprotin berketumpatan rendah di dalam darah. √2 Akhirnya,
sarapan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik. √2
Antara punca masyarakat tidak mengambil sarapan
ialah kerana kesuntukan masa untuk menyediakan sarapan √T2 disebabkan
kesibukan bekerja. Ibu bapa juga tidak menitik beratkan sarapan dalam
ahli keluarga menyebabkan tidak mementingkan sarapan. √T2
Kesimpulannya, setiap anggota masyarakat haruslah
memastikan pengambilan sarapan √ agar melahirkan masyarakat Malaysia yang
sihat dan produktif.√ K2
[120 patah perkataan]
P = 2
S = 12
T = 4
K =2
_____
ISI
= 20
BAHASA = 10
__________________
30 MARKAH
__________________
Tiada ulasan:
Catat Ulasan