Laman Bahasa Melayu SPM: ULASAN DAN PERBINCANGAN JAWAPAN SOALAN 2 (B) - PEMAHAMAN PROSA MODEN ( DRAMA)

LAMAN WEB INTERAKSI GURU DAN PELAJAR

LAMAN BAHASA MELAYU INI DIWUJUDKAN SEBAGAI KEMUDAHAN GURU DAN PELAJAR BERINTERAKSI SERTA SEBAGAI PENGUKUHAN SITUASI PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN DI DALAM KELAS. SEMOGA PELAJAR KELAS 4 SAINS, DAN PELAJAR KELAS 5K1 SMK SERI LONDANG DAPAT MENGGUNAKAN BLOG INI SEBAGAI TEMPAT UNTUK MEMPERKASAKAN KEMAHIRAN BERBAHASA TERUTAMA MURID KELAS 5K1 BAKAL MENGHADAPI KERTAS BAHASA MELAYU (1103) SPM 2019 . SEMOGA ANDA SENTIASA CEMERLANG. SEBAGAI MAKLUMAN, SAYA SENTIASA MENAMBAH MENU BAHAN BAHASA DI SUDUT KANAN BLOG INI UNTUK MEMUDAHKAN PELAJAR MENCARI BAHAN BAHASA SAMA ADA BAHAN DARIPADA MEDIA MASSA SEPERTI AKHBAR-AKHBAR TEMPATAN, RUJUKAN KAMUS DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, RUJUKAN MAJALAH TERBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, KOLEKSI SOALAN-SOALAN PEPERIKSAAN SPM SEBENAR ,KOLEKSI SOALAN-SOALAN PERCUBAAN NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA. SEMOGA BAHAN-BAHAN BERKENAAN DAPAT MEMBANTU PELAJAR MENJALANKAN TUGASAN DAN SUMBER UNTUK MENDAPATKAN MAKLUMAT BAHASA. INSYA ALLAH SAYA AKAN SENTIASA BERUSAHA UNTUK MENJADIKAN BLOG INI KONDUSIF SEBAGAI MEDIA MAYA UNTUK PELAJAR BERJAYA MENGUASAI KEMAHIRAN BERBAHASA. DOAKAN SAYA SENTIASA SIHAT MENGENDALIKAN BLOG INI SEBAIK-BAIKNYA. AAMIIIIN. SAYA JUGA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PENGUNJUNG MAYA YANG SENTIASA MENGUNJUNGI BLOG LAMAN BAHASA MELAYU SPM INI. KEBERADAAN ANDA MEMOTIVASI SAYA UNTUK BERBAKTI KEPADA ANAK BANGSA SERTA MEMPERKASAKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGGSAAN, BAHASA JIWA BANGSA. SAYA MENGHARGAI SEKIRANYA ADA CADANGAN DARIPADA PENGUNJUNG TERUTAMA UNTUK MEMANTAP KEBERADAAN BLOG INI SEBAGAI SUMBER RUJUKAN BAHASA MELAYU.

Jumaat, 17 November 2017

ULASAN DAN PERBINCANGAN JAWAPAN SOALAN 2 (B) - PEMAHAMAN PROSA MODEN ( DRAMA)


PEMAHAMAN  PROSA MODEN


Cadangan Jawapan Soalan 2 (b)

i
Faktor menyebabkan Azmi menderita kerana kurang:-
i)      perhatian dan kasih kedua-dua ibu bapanya
ii)    kutukan dan cemuhan
iii) hukuman
ii
Tindakan-tindakan yang boleh saya ambil untuk mengatasi masalah tekanan emosi rakan saya seperti :-
i)      memberi nasihat dan motivasi kepadanya supaya masalah berkenaan  dapat diselesaikan.
ii)    Memaklumkan kepada rakan paling rapatnya supaya rakannya berkenaan mampu menyelesaikan masalah tekanan emosi berkenaan
iii) memaklumkan kepada beliau supaya bertemu dengan kaunselor atau guru untuk menyelesaikan masalah berkenaan.
iv)    memaklumkan kepada ibu bapanya tentang masalah tekanan emosi yang dihadapinya.
v)      menasihatkan beliau bertemu dengan doktor untuk menyelasikan masalah tekanan emosi beliau.
iii
Satu nilai murni yang terdapat dalam petikan drama “Bukan Gila”  di atas adalah :- (Nilai dalam petikan)
i)      nilai prihatin, contohnya rakan Azmir, Arif sanggup berjumpa ibu dan bapa Azmir untuk menasihatkan mereka bertemu dengan Azmir di hospital sebelum terlambat.
ii)    nilai kasih sayang, contohnya, pentingnya ibu bapa Azmir memberi kasih sayang kepada Azmir sebagaimana pandangan rakan Azmir iaitu Arif.
 :- ( Nilai di luar petikan )
i)      Baik hati, Contohnya, Doktor Razi membenarkan Azmir bersiar-siar di kawasan hospital.
ii)    Bertanggungjawab, Contohnya, Doktor Razi bertanggungjawab menjalankan tugasnya dengan membawa Azmir pulang ke wad.


Tiada ulasan: