Rabu, 15 November 2017

SOALAN KERTAS BAHASA MELAYU KERTAS 1, BAHAGIAN B (1103/1) SPM 2017

SOALAN KERTAS 1 BAHAGIAN B (PILIHAN PELBAGAI DIMENSI)

Soalan 1. ( Dimensi Diri )

Seorang anak seharusnya mempunyai impian untuk menjadi individu kebanggaan keluarga.

Berikan komen anda.

Ulasan Guru:-
Soalan di atas mudah tetapi oleh sebab soalan berbunyi "Seorang anak seharusnya mempunyai impian untuk menjadi individu kebanggaan keluarga" kemungkinan ada kalangan pelajar beranggapan soalan berkenaan sukar. Soalan ini sebenarnya ada kaitan dengan "Peranan seorang anak untuk membanggakan ibu bapa" atau " Cara-cara menjaga nama baik ibu bapa". Agak merugikan pelajar sekiranya mereka tidak menjawab soalan yang boleh dikatakan mudah ini dan beruntung kepada pelajar memilih karangan sedemikian rupa. Namun, tindakan pelajar memilih soalan selain soalan 1 juga boleh dikatakan bijak, kerana sekiranya mereka tidak faham kehendak soalan, tetapi masih menjawab soalan tersebut, kemungkinan karangan mereka hasilkan tidak menjawab soalan.

Sebagai ingatan pelajar kelas 5 Sains, SMK Seri Londang, soalan di atas pernah kita bincang serta dijadikan sebagai latihan semasa proses pengajaran dan pembelajaran.Bahkan juga, karangan ini boleh diperoleh dalam Modul Kertas 1, SMK Seri Londang yang telah saya hasilkan.Tahniah kepada pelajar yang memilih soalan ini.

Di bawah saya memberikan contoh karangan terbaik untuk menjawab soalan berkenaan.

Terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

      Lirik lagu  Kumpulan Nasyid Aeman di atas memang meninggalkan kesan yang mendalam dalam hati saya. Jasa insan  bergelar ibu dan bapa yang banyak berbakti kepada saya dan tidak mampu saya membalas jasa yang dicurahkan oleh mereka selama ini kerana jasa mereka tidak bertepi. Ibu saya sanggup menggendong saya selama Sembilan bulan di dalam rahimnya dan sanggup menggadaikan nyawa semasa melahirkan saya. Sementara itu, ayah saya sentiasa mengeluarkan keringat setiap hari hanya untuk menyara hidup anaknya ini. Sebagai seorang anak, saya perlu membanggakan kedua-dua ibu bapa saya kerana dengan cara itu saya dapat mengembirakan mereka. Persoalannya, bagaimanakah cara saya dapat membanggakan mereka?


 Amat beruntung sekiranya seorang anak dapat membanggakan ibu bapa mereka. Sebagai seorang anak saya akan dengan belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat kejayaan yang cemerlang. Ibu bapa saya pasti akan bangga apabila saya mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan dalaman sekolah atau peperiksaan awam. Untuk mencapai kejayaan dalam peperiksaan , saya akan menumpukan sepenuh perhatian saya semasa guru sedang mengajar. Sekiranya saya tidak memahami sesuatu tajuk dalam pelajaran tertentu, saya tidak akan malu bertanya kepada guru saya kerana pepatah menyatakan bahawa malas berkayuh perahu hanyut, segan bertanya sesat jalan. Selain itu , saya akan mengulangkaji pelajaran secara berkumpulan bersama-sama rakan sekelas ketika ada masa yang terluang. Saya juga akan menyediakan jadual belajar secara sistematik dan efisyen. Semua kerja rumah yang diberikan oleh guru akan saya siapkan mengikut ketetapan masa  yang diberi oleh guru. Saya juga akan sentiasa membuat persediaan lebih awal dengan mengulangkaji pelajaran sebelum menghadapi peperiksaan yang sebenar kerana pepatah menyatakan sediakan payung sebelum hujan. Kejayaan yang akan saya peroleh daripada hasil usaha saya yang bersungguh-sungguh ini tentu akan membangga dan menaikkan nama baik ibu bapa saya. Reputasi ibu bapa saya sebagai contoh dalam kalangan masyarakat akan terserlah dan nama baik mereka juga akan terbina. Jelasnya, saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk memperoleh keputusan yang cemerlang untuk menjaga nama baik ibu bapa saya.

Di samping itu , bagi membanggakan kedua-dua ibu bapa, saya akan menjaga akhlak dan tingkah laku saya sendiri agar tidak mencemarkan maruah ibu bapa saya. Setiap ibu bapa pasti berasa bangga seandainya anak-anak yang lahir mengamalkan nilai-nilai murni dan berbudi bahasa dalam kehidupan. Kecemerlangan yang dicapai oleh anak-anak dalam bidang akademik bukan jaminan untuk ibu bapa gembira sekiranya anak-anak yang cemerlang ini tidak memiliki akhlak yang terpuji dan berbudi bahasa. Sebagai seorang anak, saya akan sentiasa menghormati ibu bapa dan bercakap dengan lemah lembut terhadap mereka. Saya juga akan sentiasa mendengar nasihat mereka dan tidak sekali-kali menjadi anak derhaka seperti cerita si Tanggang. Akhlak akan seiring dengan kejayaan yang saya miliki. Sebagai seorang murid sekolah pula, saya akan mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh pihak sekolah. Saya akan mengelakkan diri daripada terlibat dalam masalah disiplin seperti ponteng kelas,tidak menghormati guru dan tidak menyiapkan kerja sekolah. Saya sedar sekiranya saya melanggar peraturan sekolah dan terlibat dengan salah laku di sekolah, ibu bapa saya akan di panggil dan mereka akan berasa malu akibat perbuatan saya ini. Oleh itu, saya akan sentiasa menghormati guru-guru di sekolah dan menghormati orang yang lebih tua daripada saya apabila berjumpa dengan mereka di mana-mana sahaja. Hal ini demikian kerana masyarakat pasti bertanya “Anak siapakah yang berbudi bahasa itu?” Secara tidak langsung, ibu bapa saya akan dipandang tinggi oleh masyarakat kerana mendidik anaknya dengan baik. Hadis Riwayat Al-Tarmizi menyatakan bahawa ibu bapa yang baik terdiri daripada ibu bapa yang melahirkan anak-anak yang berakhlak mulia.


     Selain itu, untuk menjaga nama baik dan membanggakan ibu bapa, saya akan bergaul dan berkawan dengan rakan-rakan yang baik dan dapat membimbing saya menjadi seorang insan yang berguna kepada masyarakat apabila dewasa kelak. Hal ini demikian kerana, saya akan memastikan diri saya tidak terlibat dengan rakan-rakan yang bermasalah yang boleh mempengaruhi saya terjebak dalam kancah gejala sosial seperti merempit, melepak , ponteng sekolah , melakukan vandalime dan melibatkan diri dalam penagihan najis dadah. Saya akan sentiasa berpegang pada pepatah yang menyatakan bahawa “jika kita berkawan dengan seorang tukang besi, baju kita akan tercarik kerana terkena percikan api, tetapi jika kita berkawan dengan seorang penjual minyak wangi, tubuh badan kita akan turut berbau harum”. Saya juga akan membezakan anatara rakan yang baik dengan rakan yang tidak baik.  Saya akan berkawan dengan rakan-rakan yang mengutamakan pelajaran agar saya dapat bertukar-tukar pandangan dan ilmu dengan mereka. Sekiranya saya memilih dan bergaul bergaul dan berkawan dengan rakan-rakan yang baik dan dapat membimbing saya sudah pasti kehadiran mereka akan  menimbulkan persaingan yang sihat dalam diri saya, agar mempunyai semangat dan motivasi untuk belajar bersungguh-sungguh. Ibu bapa saya pasti bersyukur dan bangga sekiranya sebagai seorang anak saya tidak melakukan sesuatu yang boleh menconteng arang ke muka mereka. Jelasnya , saya akan bergaul dengan rakan-rakan yang berakhlak baik agar saya tidak tersilap langkah demi menjaga nama baik ibu bapa saya.

Tambahan lagi , saya akan menjaga nama baik ibu bapa dan membanggakan mereka dengan manjalinkan hubungan yang baik dengan ahli keluarga , jiran tetangga dan masyarakat setempat. Sebagai seorang anak yang baik, saya sentiasa menjalinkan hubungan dengan ahli keluarga dan saudara mara yang jauh dan dekat sama ada di sebelah ibu mahupun di sebelah bapa walaupun mereka telah meninggal dunia. Saya akan meneruskan jalinan kasih sayang dengan ibu bapa saudara dan sepupu-sepupu saya termasuklah mereka yang mempunyai hubungan bau-bau bacang dengan saya. Hubungan yang terjalin ini dapat mengeratkan ikatan kekeluaargaan dan tali persaudaraan yang mungkin hampir terputus kerana tinggal berjauhan serta tidak mengenali antara satu sama lain. Sebagai contohnya, saya akan membawa ibu bapa saya menziarahi sanak saudara dan kaum kerabat saya pada musim perayaan atau majlis kenduri-kendara. Saya yakin hubungan saya ini dapat menjaga nama baik ibu bapa saya kerana menjalinkan hubungan baik dalam kalangan keluarga. Selain itu, saya juga akan menjaga hubungan baik dengan jiran tetangga seperti selalu bertegur sapa dengan mereka, menziarahi mereka sekiranya mereka sakit , membantu mereka apabila mereka memerlukan bantuan  dan mengunjungi rumah mereka pada hari perayaan. Sebagai seorang anggota masyarakat, saya akan menyertai setiap program kemasyarakatan yang dianjurkan oleh masyarakat di kawasan tempat tinggal saya. Sekiranya saya melakukan aktiviti mulia di atas, sudah psati  ibu bapa saya akan bangga apabila saya melibatkan diri dalam program kemasyarakatan kerana mereka tidak perlu berasa bimbang sekiranya saya akan bergaul dengan rakan-rakan yang tidak baik. Penglibatan saya dalam program kemasyarakatan juga membuktikan saya menjadi lebih matang dan berminda terbuka dan tidaklah seperti katak di bawah tempurung. Tegasnya, nama baik ibu bapa dapat dijaga dan dapat dipelihara sekiranya saya menjalinkan hubungan yang baik dengan masyarakat setempat. Bak kata pepatah,  “hidup kayu biar berbuah, hidup manusia biar berjasa.”


Akhir sekali, saya akan sentiasa berpegang teguh pada ajaran agama demi menjaga nama baik ibu bapa saya. Sebagai anak yang baik, saya akan sentiasa mengamalkan ajaran agama dalam kehidupan saya agar saya mempunyai benteng keimanan yang kukuh dan ampuh serta dapat mengelakkan diri daripada terjebak dan terpengaruh oleh perkara-perkara yang tidak baik. Sekiranya saya berpegang teguh pada ajaran agama, saya dapat membezakan perkara yang salah dan benar. Hal ini amat penting untuk menentukan kejayaan saya pada masa hadapan. Saya akan sentiasa menjaga nama baik ibu bapa dan tidak menghampakan harapan mereka terhadap saya , kerana saya sedar, “siapalah saya tanpa ibu bapa”. Saya akan mempraktikkan didikan agama yang saya terima agar saya mempunyai matlamat hidup yang jelas. Saya sedar akan kepentingan masa hadapan saya. Untuk meningkatkan nilai kerohanian dalam diri , saya akan menghadiri kelas-kelas agam a atau kelas fardhu ain serta majlis-majlis ilmu agar dapat membentuk jiwa saya kearah melakukan perkara-perkara baik. Hal ini penting untuk melawan serangan pemikiran yang boleh menjerumuskan saya untuk melakukan perkara yang tidak baik. Tegasnya, didikan agama yang saya terima hasil asuhan ibu bapa akan saya praktikkan dalam kehidupan saya supaya saya  dapat membentuk keperibadian yang baik dalam diri saya sekali gus dapat menjaga nama baik dan membanggakan ibu bapa saya.
   

     Berdasarkan perbincangan di atas, dapatlah disimpulkan bahawa menjaga nama baik ibu bapa atau menggembirakan mereka menjadi satu tanggungjawab anak-anak yang  hidup di dunia. Oleh itu, saya ingin menyeru agar semua remaja dan anak-anak sentiasa menjaga nama baik masing-masing dan jangan sesekali melukakan perasaan ibu bapa mereka atau melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan imej mereka. Kita perlu ingat bahawa harta benda boleh dicari tetapi ibu bapa tiada galang gantinya. Tegasnya, berbuat baiklah kepada ibu bapa dan kita perlu membanggakan mereka selagi hayat mereka masih ada dan sebelum terlambat kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.


Soalan 2. ( Dimensi Msyarakat )

Sekolah turut berperanan dalam pemupukan amalan mencintai alam sekitar dalam diri murid-murid.

Huraikan peranan sekolah dalam pemupukan amalan tersebut dalam diri murid-murid .

Ulasan guru:-


Soalan dua di atas juga mudah dan soalan berkehendakan pelajar menghuraikan peranan sekolah dalam pemupukan amalan mencintai alam sekitar dalam diri murid-murid. Antara langkah yang boleh dijalankan pihak sekolah seperti mewujudkan Kelab Alam Sekitar, Mengadakan Kempen Menanam Pokok, Lawatan Ke sekolah yang telah diisytiharkan sekolah terbersih serta kawasan sekitarnya kondusif pelajar, dan memasang iklan atu slogan kepentingan menjaga alam sekitar sekolah, serta penguatkuasaan amalan alam sekitar dengan memberi kuasa kepada pengawas sekolah mengambil tindakan kepada pelajar yang melakukan vandalisme dan membuang sampah dan mencemarkan kebersihan sekolah. Soalan ini berbentuk KBAT dan pelajar yang kreatif dan kritis mampu menghasilkan karangan yang cemerlang.


Soalan 3. ( Dimensi Negara )

Sebagai negara yang subur dan kaya dengan pelbagai sumber, Malaysia segarusnya menuju ke arah negara yang membekalkan makanan yang cukup kepada rakyatnya di samping mengurangkan kebergantungan kepada makanan yang diimport.

Jelaskan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang menghasilkan makanan yang cukup untuk rakyatnya.

Ulasan guru:-

Soalan di atas sukar kerana pelajar yang memilih soalan di atas perlu banyak membaca dan banyak maklumat berkaitan langkah kerajaan untuk membekalkan makanan yang cukup kepada masyarakat. Contohnya penumbuhan agensi kerajaan seperti Felcra, Felda, Bernas, serta Kempen Buku Hijau, dan sebagainya. Oleh sebab itu, karangan ini tidak digalakkan untuk dipilih pelajar.

Soalan 4. ( Dimensi Antarabangsa)

Anda ingin menulis sebuah rencana dalam akhbar tempatan. Tajuk rencana anda ialah " Kebaikan-kebaikan Pengunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) kepada Masyarakat Antarabangsa".

Tulis rencana selengkapnya.

Ulasan guru:-

Soalan di atas sukar kerana pelajar yang memilih soalan di atas perlu banyak membaca dan banyak maklumat berkaitan TMK, Kementerian dan Agensi kerajaan yang bertanggungjawab dengan TMK serta kebaikan-kebaikan TMK. Selain itu, karangan ini berbentuk format rencana.

Soalan 5. ( Dimensi KOMSAS)

Jikalau kamu bersifat pemurah,
Segala manusia datang menyerah.

Petikan gurindam di atas menjelaskan bahawa individu yang bersifat pemurah mudah memperoleh pertolongan daripada orang lain.

Selain mudah memperoleh pertolongan, jelaskan kelebihan-kelebihan diperoleh individu yang bersifat pemurah.

Ulasan guru:-

Karangan di atas mudah sekiranya pelajar faham kehendak soalan. Soalan meminta pelajar menjelaskan kelebihan-kelebihan diperoleh individu yang bersifat pemurah. Antaranya, mudah mendapat kawan, mudah mendapat pertolongan, mudah untuk melebarkan aktiviti ekonomi seperti syarikat, dan mendatangkan banyak pahala serta mengekalkan perpaduan antara kaum terutama negara Malaysia yang berbilang kaum. Oleh sebab itu, soalan ini memerlukan pelajar mempunyai kemahiran KBAT.

Kesimpulannya, kertas Bahasa Melayu 1 SPM 2017 agak mencabar pelajar, justeru pelajar perlu mantap semasa menjawab kertas Bahasa Melayu 2 untuk mendapat markah cemerlang.

SEMOGA PELAJAR DAPAT MENJAWAB DAN MENGHASILKAN KARANGAN
CEMERLANG

2 ulasan:

Unknown berkata...

Karangan bagus

Tanpa Nama berkata...

Cikgu, izinkan saya menyalin karangan ini untuk rujukan. terima kasih