LAMAN WEB INTERAKSI GURU DAN PELAJAR

LAMAN BAHASA MELAYU INI DIWUJUDKAN SEBAGAI KEMUDAHAN GURU DAN PELAJAR BERINTERAKSI SERTA SEBAGAI PENGUKUHAN SITUASI PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN DI DALAM KELAS. SEMOGA PELAJAR KELAS 4K1, 4K2, DAN PELAJAR KELAS 5 SAINS SMK SERI LONDANG DAPAT MENGGUNAKAN BLOG INI SEBAGAI TEMPAT UNTUK MEMPERKASAKAN KEMAHIRAN BERBAHASA TERUTAMA MURID KELAS 5 SAINS BAKAL MENGHADAPI KERTAS BAHASA MELAYU (1103) SPM 2018 . SEMOGA ANDA SENTIASA CEMERLANG. SEBAGAI MAKLUMAN, SAYA SENTIASA MENAMBAH MENU BAHAN BAHASA DI SUDUT KANAN BLOG INI UNTUK MEMUDAHKAN PELAJAR MENCARI BAHAN BAHASA SAMA ADA BAHAN DARIPADA MEDIA MASSA SEPERTI AKHBAR-AKHBAR TEMPATAN, RUJUKAN KAMUS DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, RUJUKAN MAJALAH TERBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, KOLEKSI SOALAN-SOALAN PEPERIKSAAN SPM SEBENAR ,KOLEKSI SOALAN-SOALAN PERCUBAAN NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA. SEMOGA BAHAN-BAHAN BERKENAAN DAPAT MEMBANTU PELAJAR MENJALANKAN TUGASAN DAN SUMBER UNTUK MENDAPATKAN MAKLUMAT BAHASA. INSYA ALLAH SAYA AKAN SENTIASA BERUSAHA UNTUK MENJADIKAN BLOG INI KONDUSIF SEBAGAI MEDIA MAYA UNTUK PELAJAR BERJAYA MENGUASAI KEMAHIRAN BERBAHASA. DOAKAN SAYA SENTIASA SIHAT MENGENDALIKAN BLOG INI SEBAIK-BAIKNYA. AAMIIIIN. SAYA JUGA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PENGUNJUNG MAYA YANG SENTIASA MENGUNJUNGI BLOG LAMAN BAHASA MELAYU SPM INI. KEBERADAAN ANDA MEMOTIVASI SAYA UNTUK BERBAKTI KEPADA ANAK BANGSA SERTA MEMPERKASAKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGGSAAN, BAHASA JIWA BANGSA. SAYA MENGHARGAI SEKIRANYA ADA CADANGAN DARIPADA PENGUNJUNG TERUTAMA UNTUK MEMANTAP KEBERADAAN BLOG INI SEBAGAI SUMBER RUJUKAN BAHASA MELAYU.

Rabu, 25 Oktober 2017

SIMULASI PEPERIKSAAN KEDUA, PECUTAN AKHIR SPM 2017 ( 24/10/2017)

MODUL POTENSI CEMERLANG SPM 2017
MODUL AMANJAYA BAHASA MELAYU NEGERI PERAK.

 Ulasan Guru Berdasarkan Simulasi Peperiksaan Kertas Bahasa Melayu 2 Kali Kedua.

 Soalan 1 ( Rumusan Teks)

 Sampel Rumusan 1.

   Sampel Rumusan 2.


   Sampel Rumusan 3

   Sampel Rumusan 4


    Sampel Rumusan 5

 Sampel Rumusan 6

 Sampel Rumusan 7
  

Sampel Rumusan 8  ( Perlu Penambahbaikan)


 Sampel Rumusan 9 ( Perlu Penambahbaikan )   Sampel Rumusan 10 ( Perlu Penambahbaikan )


   Berdasarkan sampel skrip jawapan pelajar di atas, saya berpuas hati dengan jawapan pelajar. Saya boleh menarik lafas lega kerana secara umumnya pelajar dapat menjawab soalan rumusan dengan baik. Walau bagaimanapun, sampel jawapan rumusan 8, 9, dan 10 berlaku sedikit masalah teknikal semasa menjawab rumusan. Pertama masalah kepanjangan rumusan, kedua masalah pengenalan rumusan ( pelajar tersalah memilih rumusan), sedangkan ada pengenalan yang mudah, dan pelajar berkenaan saya dah tegur dan beliau mengakui kesilapannya. Pelajar menjawab sampel kesepuluh saya dapati masih tidak fahan format perenggan penutup dan terpengaruh dengan format penutup karangan.

   Oleh sebab itu, saya perlu memfokus pelajar menjawab soalan sampel 8, 9, dan 10 supaya sebelum peperiksaan pada 6/11/2017 masalah berkenaan tidak akan berlaku lagi dan pelajar berkenaan dapat menjawab rumusan dengan markah yang lebih baik. Aamiiin.

Skrip Jawapan Soalan 2 (a)

Skrip Jawapan Soalan 2 (a) 1


Skrip Jawapan 2 (a) ii

Skrip Jawapan 2 (b) 

Skrip Jawapan 2 (b) i


Skrip Jawapan 2 (b) ii 

Skrip Jawapan 2 (c)

Skrip Jawapan 2 (c) i


Skrip Jawapan 2 (c) ii


Skrip Jawapan 2 (d)

Skrip Jawapan 2 (d) iSkrip Jawapan 2 (d) ii

Skrip Jawapan 3

Skrip Jawapan 4


Alhamdulillah, akhirnya saya dapat memaparkan semua contoh skrip jawapan pelajar. Diharapkan dengan paparan skrip jawapan di atas, pelajar dapat mengesan kekuatan dan kelemahan jawapan berkenaan. Sekiranya, ada masa saya akan komen jawapan-jawapan berkenaan sekiranya ada masa. Insya Allah.

Tiada ulasan: