LAMAN WEB INTERAKSI GURU DAN PELAJAR

LAMAN BAHASA MELAYU INI DIWUJUDKAN SEBAGAI KEMUDAHAN GURU DAN PELAJAR BERINTERAKSI SERTA SEBAGAI PENGUKUHAN SITUASI PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN DI DALAM KELAS. SEMOGA PELAJAR KELAS 4K1, 4K2, DAN PELAJAR KELAS 5 SAINS SMK SERI LONDANG DAPAT MENGGUNAKAN BLOG INI SEBAGAI TEMPAT UNTUK MEMPERKASAKAN KEMAHIRAN BERBAHASA TERUTAMA MURID KELAS 5 SAINS BAKAL MENGHADAPI KERTAS BAHASA MELAYU (1103) SPM 2018 . SEMOGA ANDA SENTIASA CEMERLANG. SEBAGAI MAKLUMAN, SAYA SENTIASA MENAMBAH MENU BAHAN BAHASA DI SUDUT KANAN BLOG INI UNTUK MEMUDAHKAN PELAJAR MENCARI BAHAN BAHASA SAMA ADA BAHAN DARIPADA MEDIA MASSA SEPERTI AKHBAR-AKHBAR TEMPATAN, RUJUKAN KAMUS DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, RUJUKAN MAJALAH TERBITAN DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, KOLEKSI SOALAN-SOALAN PEPERIKSAAN SPM SEBENAR ,KOLEKSI SOALAN-SOALAN PERCUBAAN NEGERI-NEGERI DI MALAYSIA. SEMOGA BAHAN-BAHAN BERKENAAN DAPAT MEMBANTU PELAJAR MENJALANKAN TUGASAN DAN SUMBER UNTUK MENDAPATKAN MAKLUMAT BAHASA. INSYA ALLAH SAYA AKAN SENTIASA BERUSAHA UNTUK MENJADIKAN BLOG INI KONDUSIF SEBAGAI MEDIA MAYA UNTUK PELAJAR BERJAYA MENGUASAI KEMAHIRAN BERBAHASA. DOAKAN SAYA SENTIASA SIHAT MENGENDALIKAN BLOG INI SEBAIK-BAIKNYA. AAMIIIIN. SAYA JUGA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA PENGUNJUNG MAYA YANG SENTIASA MENGUNJUNGI BLOG LAMAN BAHASA MELAYU SPM INI. KEBERADAAN ANDA MEMOTIVASI SAYA UNTUK BERBAKTI KEPADA ANAK BANGSA SERTA MEMPERKASAKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGGSAAN, BAHASA JIWA BANGSA. SAYA MENGHARGAI SEKIRANYA ADA CADANGAN DARIPADA PENGUNJUNG TERUTAMA UNTUK MEMANTAP KEBERADAAN BLOG INI SEBAGAI SUMBER RUJUKAN BAHASA MELAYU.

Jumaat, 9 November 2012

SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA DAN KERJA UNTUK SESI PERSEKOLAHAN 2012.

Karangan Umum. ( Kerja Pertama)

i)   Pertama sekali cuba rujuk contoh-contoh bagaimana untuk menulis karangan yang baik:-
a)  Pengenalan perlu tepat dan sesuai serta menarik hati pemeriksan.
b)  Pengenalan perlu matang, dan huraian diolah dengan menggunakan kaedah deduktif.
     ( Rujuk nota di bawah bagaimana untuk mengolah karangan dengan menggunakan kaedah deduktif)
c)  Penutup perlu ada ayat cadangan dan ayat harapan.
     ( Rujuk bagaimanana untuk menghasilkan penutup yang baik)
** Cuba lihat nota kaedah-kaedah penulisan karangan yang baik pada bahagian coretan    
      sebelumnya kerana di situ anda akan faham format penulisan setiap perenggan yang 
      dimaksudkan di atas.

Kemudian salin contoh karangan berfokus    i)    diri
                                                                   ii)    keluarga
                                                                  iii)    masyarakat.
                                                                  iv)    negara.

Semasa menyalin, anda perlu menggariskan : Ayat isi. Istilah tulis di atas perkataan dan frasa menarik tulis di bahagian atas frasa atau ayat.

Jika boleh ubah suai pengenalan jika anda dapati ada pengenalan yang lebih sesuai dan ini dikatakan kreatif.

Anda boleh menyalin karangan dalam kertas peperiksaan atau kertas kajang. Atau anda ingin menggunakan komputer dan cetak. Ehhhh.....print tak boleh kerana takut ada yang "copy paste" kecuali mereka yang mengubah suai karangan berkenaan. Jika ada masalah sms saya 019-7771313 atau face book mohdramsul@yahoo.com atau email "mohdramsul@yahoo.com atau tulis di pop up my cbox pada bahagian atas blog saya untuk berhubung dengan saya secara terus jika saya online blog ini.

Ingat ini baru latihan pertama. InsyaAllah latihan lain akan menyusul kemudian. Harap maklum.

Tiada ulasan: