Selasa, 25 Disember 2012

FOKUS PENGGUNAAN ISTILAH UNTUK NILAI DALAM PERBINCANGAN KOMSAS


Nilai ( Kemanusian ) Dalam Kajian Komsas:-
Nilai kemanusian ialah nilai-nilai  yang baik atau positif yang terdapat dalam sesbuah karya cereka. Nilai-nilai baik seharusnya dimiliki, dihayati, dan diamalkan oleh manusia, antaranya:-
Keadilan
Kebijaksanaan
Amanah
Keberanian
Bertanggungjawab
Berbudi bahasa
Berdikari
Kasih sayang
Ketabahan
Merendah diri
Keinsafan
Nasihat menasihati
Kejujuran
Patriotik
Kesederhanaan
Kerajinan
Mengenang budi
Kesabaran
Hormat-menghormati
Simpati/ belas kasihan
Ketaatan
Kerjasama / tolong menolong
Keyakinan

Nilai ( Kemasyarakatan)  Dalam Kajian Komsas:-
Nilai kemasyarakat ialah nilai baik (positif) dan nilai buruk (negatif) yang terdapat dalam sesebuah masyarakat. Nilai positif dan nilai negatif ini dimiliki, dihayati, dan diamalkan oleh sebahagian anggota masyarakat. Nilai masyarakat merangkumi nilai-nilai di atas. Sementara nilai-nilai negatif misalnya masyarakat suka menyebar fitnah, masyarakat yang tidak taat kepada perintah Allah dan sebagainya.
Baik hati
Kesopanan
Keperihatinan
Tepat janji
Pengorbanan
Pemurah
Setiakawan
Kenang budi
Cinta akan alam sekitar
Dedikasi
Cinta akan budaya
Jimat cermat
Keredaan


 Istilah di atas perlu digunakan apabila pelajar ingin membicarakan  nilai sama ada semasa menjawab soalan komsas antologi mahupun soalan berkaitan komsas novel. Namun, soalan berkaitan nilai telah keluar pada soalan  SPM November 2012.  Sila berhati-hati semasa memilih istilah untuk nilai. Paling utama istilah nilai boleh berdiri sendiri contoh nilai kerajinan, nilai keinsafan, nilai keyakinan, nilai patriotik dan sebagainya. Jika pelajar menulis nilai rajin, penggunaan istilah rajin adalah salah.Oleh sebab itu, gunakan istilah nilai yang disenaraikan di atas.

1 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam